Dostupni linkovi

Obama: Novi sporazum predstavlja put ka miru



Predsednik SAD Barak Obama (Barack) je danas izjavio da novi ugovor sa Rusijom o ograničenju nuklearnog naouržanja, koji će biti potpisan 8. aprila u Pragu, predstavlja put ka miru i bezbednosti u svetu bez nuklearnog oružja.

"Na mnogo načina nuklearno oružje predstavlja najmračniji period Hladnog rata i najopasniju pretnju savremenog doba. Danas smo učinili još jedan korak u cilju ostavljanja iza nas nasleđa iz 20. veka, dok istovremeno pokušavamo da izgradimo bezbedniju budućnost za našu decu", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Beloj kući.

"S reči smo prešli na dela. Učinili smo jasan i konkretan napredak. Demonstrirali smo značaj američkog vođstva i američkog partnerstva u cilju naše i svetske bezbednosti", naglasio je Obama.

Prema novog sporazumu, SAD i Rusija će u narednih sedam godina svesti broj nuklearnih bojevih glava na po 1.500, umesto 2.200 koliko ih sada imaju.

Novi sporazum zameniće dosadašnji START koji je potpisan 1991. godine, a stupio na snagu decembra 1994. godine.

Važnost tog ugovora istekla je 5. decembra 2009. godine.

Dve strane vodile su od 2009. godine intezivne pregovore o sklapanju novog ugovora, što je danas i definitivno dogovoreno.

Iako će dvojica predsednika novi sporazum potpisati 8. aprila u Pragu, da bi stupio na snagu neophodno da bude ratifikovan i u ruskoj državnoj Dumi i američkom Senatu.
XS
SM
MD
LG