Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vatikan odbacuje optužbe protiv papeVatikan je danas odbacio optužbe da papa Benedikt Šesnaesti nije reagovao na tvrdnje da je jedan sveštenik u SAD seksualno zlostavljao 200 gluvih dečaka pre nekoliko decenija.

U uvodniku vatikanskog dnevnog lista navodi se da su ovakve optužbe „ponižavajući“ napad na papu i da nije bilo nikakvog zataškavanja.

Nadbiskupi su se tokom devedesetih žalili nadležnoj vatikanskoj kancelariji, na čijem je čelu bio budući papa, ali navodno nisu dobili nikakav odgovor.

Artur Budžinski (61), jedna od žrtva, izjavio je da je papa godinama znao za prikrivanje ovog slučaja i dodao da papa treba da prizna ono što zna.

Papin portparol je rekao da kancelarija o kojoj je reč nije bila obaveštena o ovim optužbama do 1996. godine, odnosno 20 godina nakon što su se žrtve prvi put obratile policiji.

Objašnjenje Vatikana za nepreduzimanje akcije u tako dugom periodu jeste da, po kanonskom zakonu, nije predviđeno nikakvo „automatsko kažnjavanje“.

Katolička crkva propoveda da je pedofilija smrtni greh, ali postoje dokazi da su sveštenici optuženi za ovo delo samo premeštani u druge parohije, umesto da budu kažnjeni.

Papa trenutno promoviše politiku nulte tolerancije prema ovakvom ponašanju sveštenika, ali ostaje sumnja da on dugo godina nije preduzimao akciju, uprkos dokazima koji su stizali do njega, konstatuju svetske agencije.
XS
SM
MD
LG