Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Times: Pukotine u odnosima Njemačke i Francuske"Times" u uredničkom komentaru piše da su zemlje članice eurozone pokazale jedinstvo u pogledu načina na koji će eventualno priskočiti u pomoć Grčkoj ukoliko u ovoj prezaduženoj zemlji dođe do kolapsa, ali i dodaje da su posljednjih nekoliko nedjelja pregovaranja na ovu temu pokazala i pukotine u odnosima Njemačke i Francuske.

List zaključuje da se Njemačka na čelu sa Angelom Merkel pokazala kao dominantna, dok je Francuskoj Nikolasa Sarkozija pripala sporedna uloga.

To je zato što je Njemačka uspjela da se odupre francuskom otporu za ozbiljnije uključivanje Međunarodnog monetarnog fonda u eventualno spašavanje Grčke i da nametne inicijativu za uvođenje strožih pravila unutar čitave Evropske unije kako bi se u budućnosti spriječilo da pojedine članice ulijeću u ogromne dugove i deficit.

"Times" u svom redakcijskom komentaru prenosi i podatak prema kojem blizu 40 odsto ispitanika u Njemačkoj vjeruje da bi im bilo bolje izvan eurozone, dok autor članka zaključuje kako Njemačka preuzima vodeću ulogu u Evropu i da zato buduća britanska vlada treba dobro da obrati pažnju na kancelarku Merkel.
XS
SM
MD
LG