Dostupni linkovi

SAD: Kongres dao završno odobrenje za reformu zdravstvaPredstavnički dom američkog Kongresa jučer je dao završno odobrenje za reformu sustava zdravstvene skrbi, pošto je Senat tijekom dana vratio na ponovno glasovanje paket amandmana na zakon, čime je dovršen zakonski okvir za najvažniju reformu u unutarnjepolitičkom programu Obamine administracije.

Predstavnički dom prihvatio je, s 220 glasova za i 207 protiv, paket amandmana koji će stupiti na snagu kada ih potpiše predsjednik Obama. Oporbeni republikanci, koji u domu imaju 178 zastupnika, nisu dali ni jedan glas za paket amandmana.

Osnovni zakon o reformi zdravstva, izglasan u Predstavničkom domu prošle nedjelje, bio je senatska verzija zakona pa je odmah prihvaćen i paket amadmana kako bi se zadovoljili neki demokratski kongresnici i osigurao dovoljan broj glasova.

U Senatu je ta zakonska mjera izglasana s 56 glasova za i 43 protiv, ali su republikanci u njoj pronašli dvije proceduralno neodgovarajuće odredbe, koje su uklonjene, no paket je zbog izmjena morao na ponovno glasovanje u Predstavnički dom.

Dok se u Kongresu privodila kraju ogorčena bitka oko reforme zdravstva, republikanci su najavili da će na kongresne izbore u studenom izaći s obećanjem opoziva reforme.
XS
SM
MD
LG