Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tvrdnje o zlostavljanju djece su napad na papu?Vatikan je, tvrdeći da je u toku kampanja blaćenja pape Benedikta Šesnaestog, oštro branio svoju odluku da ne raščini jednog američkog sveštenika, optuženog za seksualno zlostavljanje 200 gluhih dječaka u državi Viskonsin.

Crkvena dokumentacija potvrđuje da su polovinom 1990-ih godina dva biskupa iz Viskonsina pozvala Vatikan kojim je tada upravljao kardinal Jozef Racinger - sadašnji papa, da održe crkveno suđenje svešteniku Loresnu Merfiju. Dvojica biskupa su tada potvrdila da bi crkveno suđenje bilo zakasnjelo jer su dječaci zlostavljani godinama prije toga, ali su ukazala da suđenje ipak traže jer to od crkve zahtijeva zajednica gluhih u Milvokiju.

Uprkos obimnim i teškim dokazima protiv sveštenika Merfija, Racingerov zamjenik je tada odlučio da se sekusalno zlostavljanje dječaka dogodilo previše davno i da je dovoljno da se sveštenik Merfi, u poodmakloj starosti, pokaje i da više ne napušta svoju diocezu.

Izveštaj koji je o tom davnom događaju jučer objavio "Njujork tajms", zaoštrio je skandal o tome kako Vatikan i papa Benedikt postupaju sa nizom izveštaja o tome da sveštenici godinama siluju djecu.

Grupa Amerikanaca koji kažu da su ih sveštenici seksualno zlostavljali kada su bili djeca, održala je danas konferenciju za štampu na Trgu Svetog Petra u Rimu, te osudila papino postupanje.
XS
SM
MD
LG