Dostupni linkovi

Bez promjene stavova premijera Makedonije i Grčke o nazivu


Premijeri makedonije i Grčke, Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu, na današnjem susretu u Briselu nisu pokazali promjenu poznatih stavova dvije države u sporu o nazivu Makedonije, objavljeno je večeras u Skoplju.

Poslije sastanka u Briselu nije bilo izjava. Iz kabineta Gruevskog je saopšteno da je susret bio "prilika za razmjenu ideja o rješavanje spora o nazivu" i da su premijeri "izrazili nadu da će jednog dana doći do rješenja spora".

Makedonski ministar spoljnih poslova Antonio Milošovski, koji je takođe u Briselu, ocijenio je da je dobro što je došlo do sastanka, ali da su stavovi dvije strane i dalje većim dijelom različiti.

Makedonski premijer je prije susreta sa grčkim kolegom rekao da je osjetio pritisak Evropske unije za rješavanje spora o nazivu.

"Kako oni razgovaraju s Grčkom i kakav je pristisak na Grčku, ja ne mogu da potvrdim, ali postoji interes (Evropske unije) za rješavanje ovog pitanja", rekao je Gruevski.

Premijer Gruevski učestvovao je na sastanku stranaka desnice koji je danas održan u Briselu, a do susreta sa Papandreuom koji je u Briselu na samitu EU, došlo je na inicijativu Gruevskog.
XS
SM
MD
LG