Dostupni linkovi

Čović i Dodik o promjenama Ustava BH


Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović , procijenili su da se u ovom trenutku neće moći ništa posebno napraviti u parlamentarnoj raspravi kada je u pitanju provođenje presude u slučaju “Sejdić i Finci protiv BiH”.

To bi značilo da će Izborni zakon, odnosno Ustav do daljnjega ostati nepromijenjeni, iako odluka Suda u Strazbourgu obavezuje ugradnju promjena.

Čović je tokom razgovora u Banjoj Luci, upoznao Dodika i o detaljima njegovog razgovora 24. marta u Madridu sa šefom španjolske diplomacije Miguelom Anhelom Moratinosom o prijedlogu deklaracije o kojoj bi se trebalo raspravljati u narednih mjesec dana.

Okvirno, deklaracija je dokument na dvije stranice, koja govori o tome da nakon izbora u oktobru treba početi s reformom Ustava BH.

Za predsjednika SNSD-a Milorada Dodika je "veoma problematično” jer se tome trebaju baviti novoizbrani političari. Njemu je neprihvatljivo i da se u Ustav BiH unese sve ono što je, kako kaže, nasilno preneseno na državni nivo i da je potpuno neprihvatljivo da se otvara pitanje ukidanja entitetskog glasanja.
XS
SM
MD
LG