Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kanađani se u potpunosti povlače iz BiH


Kanada će povući i posljednjih šest oficira koji su u okviru operacije "Bronza" radili u sastavu NATO-a u BiH, a povodom toga će u ponedjeljak, 29. marta, u glavnom štabu u Sarajevu Kanađani prirediti prigodnu svečanost, najavljeno je u Otavi, a prenosi Beta.

Operacija "Bronza" počela je decembra 2004. godine i posljednja je u nizu kanadskih misija u Bosni i Hercegovini. Njen osnovni cilj je pomaganje u reformi odbrane, reintegraciji ratnih veterana u civilno društvo i priključenju BiH programu "Partnerstvo za mir".

Kanadske oružane snage aktivne su na Balkanu od septembra 1991. godine. Brojne trupe raspoređene su u BiH od februara 1992. u sastavu Unprofora čiji je komandant glavnog štaba, a potom komandant Sektora Sarajevo tokom 1992. godine bio general Luis Mekenzi (Lewis MacKenzie). Uslijedile su mirovne operacije IFOR i SFOR u kojima su Kanađani takođe imali brojno učešće.

Od 1992. više od 40.000 Kanađana služilo je u Bosni i Hercegovini, a 23 pripadnika kanadskih mirovnih snaga je poginulo u BiH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG