Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bramerc danas u Briselu sa Fileom


Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovaraće danas u Briselu s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom o radu Tužilaštva, saradnji država bivše Jugoslavije i sprovođenju strategije okončanja rada tog suda.

Početkom marta Bramerc je u Briselu o tome razgovarao s predsjednikom EU Hermanom van Rompejom, a zatim u Vašingtonu sa zvaničnicima SAD.

Redovan izvještaj o radu Tužilaštva, uključujući i procjenu saradnje Srbije, Bramerc će podnijeti u junu Vijeću sigurnosti UN-a.

Očekuje se da će EU zatim, na osnovu te procjene, odlučiti da li će ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Prije tog junskog izvještaja, dalji napredak Srbije na putu evropskih integracija neće biti na dnevnom redu, izjavio je holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen.

Ferhagen je za današnje Večernje novosti naveo da se stav Holandije nije promijenio, ali treba imati u vidu da u ovom trenutku Holandija ima privremenu vladu. Dakle, bilo koji zakon, uključujući i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Parlament Holandije neće razmatrati sve dok se ne oformi nova vlada.

Kako je naveo, čak i kada bi Bramerc dao pozitivno mišljenje, proces ratifikacije neće početi dok se ne oformi novi kabinet, napominjući da su izbori tek početkom juna i da će trebati neko vrijeme da se proces završi.
XS
SM
MD
LG