Dostupni linkovi

Neformalni sastanak predsjednika Josipovića i Tadića u OpatijiHrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov srbijanski kolega Boris Tadić sastat će se danas u Opatiji kako bi obnovili dijalog Zagreba i Beograda na najvišoj razini i smanjili napetosti u odnosima dviju zemalja.

Odnosi između Hrvatske i Srbije nazadovali su nakon hrvatskog priznanja neovisnosti Kosova, što je, među ostalim, došlo do izražaja i prošloga mjeseca Tadićevim nedolaskom na Josipovićevu inauguraciju na Markovu trgu.

Prema izvorima s Pantovčaka, do radnoga sastanka u kvarnerskom ljetovalištu dolazi na inicijativu obiju zemalja i obojice predsjednika koji žele potaknuti dijalog o neriješenim pitanjima u bilateralnim odnosima.

Predsjednik Josipović dočekat će Tadića u srijedu prijepodne u zračnoj luci na Krku odakle će se brodom obojica uputiti prema Opatiji. Sastanak počinje u 13 sati, a zajednička izjava za medije predviđena je u 15 sati.

Vijest o susretu u Opatiji naišla je na veoma dobre reakcije u sjedištu EU-a te među zemljama članicama Unije i nije bilo pritisaka da se on održi, kao niti potrebe za posredovanjem treće strane, kažu na Pantovčaku.
XS
SM
MD
LG