Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grčka: Evropska unija ćuti, zelenaši trljaju rukeUoči sastanka na vrhu 27 članica Evropske unije u Briselu 25. i 26. marta, zvanična Atina ponovo se našla u centru zbivanja zbog ekonomske krize koja izaziva veliki potres kako u Grčkoj tako i cijeloj Uniji.

Grci su shvatili da EU i eurozona ne znači istovremeno i obavezu da zemlje članice automatski pomažu jedna drugu u kriznoj situaciji. Za sada ne postoji mehanizam da se ta situacija prevaziđe.

Ovakva situacija baca Grčku u naručje svjetskih zelenaša, čime joj prijeti potpuni bankrot, prenosi SRNA. Kako se stvari sada odvijaju u EU, za Grčku postoje tri puta.

Prvi je da sama Grčka obezbijedi sredstva za plate, penzije, kamate i zajmove, i to oštrim mjerama štednje koje bi, osim zaposlenih, zahvatile i bogataše koji su za sada to izbjegavali.

Drugi način je da se evropske zemlje, prije svega Njemačka, Francuska i skandinavske zemlje dogovore da odmah daju kredit od 25 milijardi eura sa niskim kamatama.

Treći put je uzimanje zajma od MMF-a. Za Grke je to u ovom trenutku najgore rješenje zato što bi to značilo izlazak Grčke iz eurozone.
XS
SM
MD
LG