Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počinju pripreme za odlazak na MarsJedan Belgijanac, dvojica Francuza i muškarac kolumbijsko-italijanskog porijekla pristali su da budu zatvoreni u specijalnom metalnom kontejneru na 18 mjeseci, radi simuliranja leta na Mars.

Njihova izolacija poslužiće kao test fizičkih i psihičkih sposobnosti za potrebe veoma dugog svemirskog putovanja ka crvenoj planeti, prenosi BBC. Ovi Evropljani pridružiće se ruskoj posadi u okviru projekta “Mars 500”, koji počinje u maju.

Nakon, otprilike, 250 dana, posada će biti podijeljena na grupe od po dva i tri astronauta, i otići će u odvojeni kontejner, gdje će simulirati “šetnju” po Crvenoj planeti, u odijelima ruskih kosmonauta.

- Mislim da morate da budete pomalo ludi da biste krenuli u ovakvu pustolovinu, ali to je zdravo ludilo. Definitivno će mi nedostajati porodica i prijatelji, kao i sama priroda – sve te stvari koje olako prihvatamo na Zemlji, poput Interneta. Naravno, nedostajaće mi i djevojke - izjavio je 26-godišnji inženjer elektronike Dijego Urbina.

U eksperimentu će učestvovati i jedan kineski državljanin, a projekat realizuje ruski Institut za biomedicinske probleme, uz učešće Evropske organizacije za istraživanje svemira.
XS
SM
MD
LG