Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Žbogar: arbitražni sporazum će uskoro biti ratifikovanSlovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u utorak da Slovenija može nastaviti s pripremama za arbitražu i da očekuje njegovu skorašnju ratifikaciju, nakon što je Ustavni sud donio presudu da je arbitražni sporazum s Hrvatskom u skladu s ustavom.

"Sada možemo računati da će arbitražni sporazum uskoro biti ratifikovan, pa idemo punom parom naprijed oko argumentacije s kojom ćemo izaći pred arbitražni sud", rekao je Žbogar novinarima nakon što je ustavni sud objavio odluku o sporazumu.

Ustavne sudije su donijeli presudu da je arbitražni sporazum u skladu s ustavom i ustavnom poveljom iz 1991. godine, te da nije riječ o sporazumu kojim se na novo određuje slovenska granica nego da je to dogovor o mehanizmu potrebnom da se na miran način riješi dugogodišnji granični prijepor sa susjednom državom.

Nakon što su ustavni suci objavili odluku, slovensko ministarstvo vanjskih poslova sada može nastaviti s pripremama za početak arbitražne procedure, a skupine koje su za to zadužene nastavljaju s izradom memoranduma koji će Slovenija iznijeti pred arbitražnim sudom, kako bi predstavila svoja stajališta o graničnom sporu, rekao je je Žbogar novinarima.

"Skupine već rade na memorandumu, a počet ćemo se savjetovati i s inozemnim pravnim stručnjacima", rekao je Žbogar.

Žbogar je rekao da se već razmišlja koga će Slovenija u svoje ime predložiti u sastav arbitražnog suda, ali da za odluku ima vremena nakon što sporazum bude ratificiran.
XS
SM
MD
LG