Dostupni linkovi

Britanija podržava Kosovo


Britanija je danas izrazila podršku Kosovu i dala uvjeravanja da su Britanija i Kosovo čvrsti prijatelji, piše u saopštenju britanskog Ministarstva spoljnih
poslova poslije sastanka ministra za Evropu Krisa Brajanta i ministra spoljnih poslova Kosova Skendera Hisenija u Londonu.

Sastanku u Forin ofisu je prisustvovao i šef britanske diplomatije Dejvid Miliband.

"Izrazio sam podršku Velike Britanije naporima Kosova da obezbijedi širu međunarodnu podršku i da učestvuje na regionalnim i međunarodnim sastancima", navodi Brajant u saopštenju.

Kako se podvlači u saopštenju, razgovor o nekim od izazova sa kojima se susrijeće Kosovo 2010. godine, bio je otvoren i iskren.

Istaknuto je da je važno da Vlada Kosova pruži ruku srpskoj zajednici na Kosovu, a dva ministra su govorila i o potencijalima za razgovor Kosova i Srbije o nizu pitanja vezanih za praktičnu saradnju.

"Razgovarali smo o potrebi da Kosovo ostvari brzi napredak u poboljšanju pravne države, u preduzimanju konkretnih koraka u suzbijanju korupcije i u prevazilaženju ekonomskih izazova," stoji na kraju saopštenja.

Dodaje se da je napredak u tim oblastima presudan za ostvarenje želje Kosova za približavanje Evropskoj uniji.

Hiseni će tokom današnje posjete Britaniji održati i predavanje na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu.

XS
SM
MD
LG