Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jandroković: Hrvatska ima argumente za otvaranje svih poglavlja u apriluHrvatska čini sve da se preostala neotvorena poglavlja otvore na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u drugoj polovici aprila i vjeruje da ima dobrih argumenata da se to i dogodi, izjavio je u utorak u Briselu hrvatski ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković.

"Volio bih da se otvore sva poglavlja. Hrvatska sa svoje strane poduzima sve kako bi se dogodilo, međutim na državama članicama je da verificiraju naša postignuća, a je vjerujem da imaju dovoljno dobrih argumeneta da se sva poglavlja otvore u aprilu", izjavio je Jandroković nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, najvišeg zajedničkog EU-a i Hrvatske za nadzor sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Hrvatska je do sada otvorila 30 od 33 poglavlja evropskog pravnog nasljeđa o kojima se pregovora. Preostalo je još otvoriti poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i spoljna, sigurnosna i obrambena politika.

Španski državni sekretar za inostarne poslove poslove Angel Losada, koji je na sastanku predvodio izaslanstvo EU-a, rekao je kako je cilj španskog predsjedništva, koje završava 30. juna, da se otvore sva preostala i zatvori što je moguće veći broj poglavlja.

Na sljedećoj pristupnoj konferenciji u drugoj polovini aprila takođet se očekuje da bi Hrvatska mogla zatvoriti pregovore u dva poglavlja - Sloboda kretanja roba i Porezi.
XS
SM
MD
LG