Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukinuta presuda pakračkim braniteljima optuženim za ratni zločinVrhovni sud Hrvatske ukinuo je nepravomoćnu presudu šestorici pakračkih branitelja osuđenima na 46 i po godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima potkraj 1991. u pakračkom kraju u Ribnjacima pokraj Marina Sela, a slučaj je vraćen na ponovno suđenje.

Na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Požegi žalili su se branitelji optuženih, a Vrhovni sud je prvostupanjsku presudu ukinuo zbog bitnih povreda postupka tijekom četveromjesečnog suđenja.

Neslužbeno se saznaje da je presuda ukinuta jer požeški sud nije obrazložio svoju odluku kojom je odbio zahtjev branitelja da se iz spisa kao nevaljani izdvoje iskazi koje su prikupili haaški istražitelji.

Prvooptuženi Damir Kufner je na prvom suđenju osuđen na četiri i pol godine zatvora, drugooptuženi Davor Šimić na godinu dana, Pavao Vancaš na tri, Tomica Poleto na 16, Željko Tutić na 12 i Antun Ivezić na 10 godina zatvora.

Šestorica bivših pripadnika voda vojne policije optužena su da su iz sela Kipa i Klise u studenom i prosincu 1991. u obrani širega pakračkog područja od napada paravojnih srpskih postrojbi i JNA odvodili civile u improvizirani zatvor radi ispitivanja gdje su fizički i psihički zlostavljani. Od 24 srpska civila zatočena u ribarskoj kolibi pokraj Marina Sela šest je preživjelo mučenje, a 18 je ubijeno.

Kufner i Šimić osuđeni su po zapovjednoj odgovornosti, jer su, po ocjeni požeškog suda, kao zapovjednicima morali znati za zločine.
XS
SM
MD
LG