Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nafta jeftinija usljed jačanja dolaraNafta je u utorak na berzi u Njujorku pojeftinila na oko 81 dolar za barel uslijed jačanja američke valute, što je čini skupljom za one investitore koji raspolažu drugim valutama.

Cijena američke "lake" nafte za isporuke u maju je na njujorškoj robnoj berzi pala za 54 centa, na 81,06 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 49 centi, na 80,05 dolara za barel, prenosi agencija AP.

Američka valuta je u utorak ojačala u odnosu na euro, funtu i jen. "Dolar još ima potencijala za značajan rast vrijednosti, i to u relativno kratkom roku", izjavio je analitičar njujorške konsultantske firme "MF Global" Edvard Majer.

Cijena najvažnije energetske sirovine se u posljednjih sedam dana uglavnom kreće na nivou nešto iznad 80 dolara za barel, dok su investitori u potrazi za pokazateljima o snazi američke privrede i potrošačke tražnje.

Aamerički indeks Dow Jones u ponedjeljak je ojačao za 0,4 posto na novi 17-mjesečni maksimum, što je deveti rast u posljednjih deset dana.

Trgovci naftom čekuju i da Američki institut za naftu i statistička služba američkog ministarstva energetike u utorak, odnosno u srijedu objave sedmične izvještaje o zalihama sirove nafte i derivata u SAD-u u sedmici zaključno s 19. martom.
XS
SM
MD
LG