Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaposleni u francuskom javnom sektoru počeli štrajkU organizaciji većine sindikata, koji su ujedinili snage, zaposleni u državnom sektoru u nekoliko desetaka francuskih gradova počeli su u utorak štrajk zbog nezaposlenosti od preko 10 posto, malih plata, visokih troškova života i reforme mirovinskog sustava.

U štrajku su nastavnici i profesori zbog otpuštanja i reforme obrazovanja, zaposleni u ministarstvima i sudovima, kao i radnici u sustavu prometa, zbog cega vozovi i metro ne mogu funkcionirati bez smetnji, javile su agencije.

Blok desnog centra francuskog predsjednika Nikole Sarkozija pretrpio je u nedjelju uvjerljiv poraz u drugom krugu regionalnih izbora, na kojima je trijumfirala opozicijska Socijalisticka stranka. Sarkozi je na katastrofalni izborni poraz reagovao smjenom ministra rada Ksavije Darkoza, koji je bio odgovoran za reformu penzijskog sistema i na njegovo mjesto doveo ministra financija Erika Voerta.

Medutim, ovaj Sarkozijev potez nije impresionirao sindikate, jer Voert ima reputaciju ministra koji je smanjio broj zaposlenih u državnom sektoru.U organizaciji većine sindikata, koji su ujedinili snage, zaposleni u državnom sektoru u nekoliko desetaka francuskih gradova počeli su u utorak štrajk zbog nezaposlenosti od preko 10 posto, malih plata, visokih troškova života i reforme penzionog sistema.

U štrajku su nastavnici i profesori zbog otpuštanja i reforme obrazovanja, zaposleni u ministarstvima i sudovima, kao i radnici u saobraćaju , zbog čega vozovi i metro ne mogu funkcionisati bez smetnji.
XS
SM
MD
LG