Dostupni linkovi

Četri člana Laburista izbačeni iz stranke



Četvoro članova Laburističke stranke premijera Gordona Brauna, od kojih troje bivših ministara, isključeno je iz stranke nakon što je skrivenom kamerom snimljeno kako nude svoj uticaj u zamjenu za novac.

Laburistička stranka je ovo najavila u ponedjeljak uveče, nekoliko sati nakon što je na televiziji Kanal 4 emitovan dokumentarni film u kome je prikazano kako bivši ministri Stefan Bjers, Džef Hun i Patricija Hevit, kao i laburistička zastupnica Margaret Moran, razgovaraju s reporterom na tajnom zadatku, koji se predstavio kao predstavnik američke kompanije za lobiranje.

Bivši minstar saobraćaja Bjers rekao je sagovorniku da je on "kao taksi za iznajmljivanje" i da za 7.500 dolara dnevno koristi svoje kontakte kako bi omogućio privatnim komapanijama da zauzmu povoljniju poziciju u odnosu na ostale. Hun, koji je bio ministar odbrane na početku ratova u Iraku i Afganistanu, kazao je da je spreman upotrijebiti svoje međunarodne kontakte kako bi zaradio novac, a cijena koju je odredio za pružanje ovih usluga iznosi 4.500 dolara dnevno.

Istu sumu navela je i Hevit, koja je bivša ministrica zdravlja, piše The New York Times.

BBC je emitovao jedno drugo istraživanje iz kojega se vidi da je više od 20 zastupnika iz različitih stranaka putovalo u inostranstvo i kasnije javno lobiralo u korist vlada koje su plaćale njihova putovanja, bez proglašavanja eventualnog sukoba interesa, što nije u skladu s pravilima parlamenta.

Ponašanje bivših ministara naišlo je na žestoku reakciju zastupnika Laburističke stranke, koji su svoje kolege optužili da su izdali principe stranke.
XS
SM
MD
LG