Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Fajon se nada prijedlogu o viznoj liberalizaciji za BIH u majuUkoliko Evropska komisija početkom maja predloži viznu liberalizaciju za Bosni i Hercegovinu, onda je još moguće da barem u Evropskom parlamentu napravimo sve da procedura za liberalizaciju viznog režima bude finalizovana prije sedmog mjeseca, izjavila je danas Feni zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Ona je ocijenila da je to vrlo ambiciozan i vrlo optimističan scenarij, koji nije u rukama Evropskog parlamenta.Pojašnjava da se sredinom ili krajem aprila očekuje izvještaj EK-a u kojem će biti ocijenjena spremnost BiH za ulazak u bezvizni režim. EK će, naime, izvještaj o spremnosti predstaviti u Evropskom parlamentu 26. aprila.

Fajon se nada da će Evropska komisija što je moguće prije dati prijedlog za viznu liberalizaciju te da se između izvještaja Komisije i prijedloga za viznu liberalizaciju "neće gubiti previše vremena".

Podsjetila je takode da je više puta s još nekim kolegama iz Evropskog parlamenta pozvala EK da ubrza proceduru i da zakonodavni prijedlog za ukidanje viza predloži najkasnije u prvoj sedmici maja.

Fajon nije mogla govoriti o razlozima mogućeg odgadjanja vizne liberalizacije za septembar ili oktobar kako se o tome spekuliše.Kaže da nezvanicne informacije kojima raspolaže govore da su izvještaji ekspertskih misija, koje su boravile u BiH, pozitivni te da BiH tehnički ispunjava više ili manje sve kriterije.

Očekujem da će izvještaj EK-a biti pozitivan, možda s još nekim manjim otvorenim pitanjima, ustvrdila je Fajon.
XS
SM
MD
LG