Dostupni linkovi

Španija podiže nivo bezbjednosti za vrijeme predsjedavanja EU



Španija će pojačati sigurnost u zemlji do kraja juna, saopštilo je u ponedjeljak uveče ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje, dan prije sahrane francuskog policajca kojega su ubili osumnjičeni pripadnici baskijske separatisticke grupe ETA-e.

"Zbog nedavnih dogadaja i dostupnih informacija preporučljivo je povećati uzbunu na stepen 'visokog inteziteta' u okviru nivoa dva i ostati na tom nivou do kraja predsjedanja Španije Evropskom unijom", prenio je Rojters.

Francuski policajac Žan Serž Nerin ubijen je u predgrađu Pariza prije šest dana kada je njegova patrola presrela grupu ljudi koja je ukrala kola sa sajma automobila, a jedan od njih je uhvaćen na mjestu dogadaja. Vjeruje se da je Nerin prvi francuski policajac kojeg su ubili pripadnici ETA-e, koja je pod sve većim pritiskom nakon hapšenja njenih voda u Španjolskoj i Francuskoj.

ETA se bori za nezavisnu baskijski državu, koja bi obuhvaćala dijelove sjeverne Španije i juga Francuske. Osnovana je prije 50 godina, za vrijeme diktature Franciska Franka, a za to vrijeme je ubila više od 850 ljudi.

Baskijska separatisticka organizacija u ponedjeljak je saopštila da je spremna poduzeti korake u pravcu političkih promjena u Baskiji, ali nije pozvala na prekid oružane borbe.
XS
SM
MD
LG