Dostupni linkovi

Vanredna vijest

OHR kritikovao Dodika zbog izjava o 'mirnom razdruživanju' unutar BiH


OHR smatra da izjave premijera Republike Srpske Milorada Dodika da se BiH održava samo zato što stranci pokušavaju da zadrže privid njenog funkcionisanja i da je vrijeme za diskusiju o mirnom razdruživanju, predstavljaju "pokušaj da se u predizbornom periodu postignu jeftini politički poeni".

"Umjesto traženja rješenja za stvarne brige građana, kao što su otvaranje radnih mjesta i privlačenje stranih ulaganja, namjera Dodikovih izjava je da se ugrozi onaj isti mir i stabilnost koje on tvrdi da želi održati", navodi se u pisanoj izjavi iz OHR-a.

U izjavi OHR-a dostavljenoj medijima podsjeća se da su suverenitet i teritorijalni integritet BiH garantovani međunarodnim pravom, uključujući i Dejtonski mirovni sporazum.

"RS i Federacija BiH su sastavni dijelovi BiH i njihova legitimnost proizilazi iz Dajtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH", napominje se u reagovanju OHR-a.

Iz OHR-a naglašavaju da ponavljanim osporavanjem postojanja BiH, premijer Dodik šteti Republici Srpskoj čije interese pretendira da predstavlja jer "svako ko osporava teritorijalni integritet BiH osporava i postojanje njenih sastavnih dijelova, uključujući RS".

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak da se BiH održava samo zato što stranci pokušavaju da zadrže privid njenog funkcionisanja i da je vrijeme za diskusiju o mirnom razdruživanju.

"Mnogo je primjera koji ukazuju da BiH nije održiva zemlja i da se treba pristupiti nekom drugom konceptu. U BiH se primarno mora obezbijediti mir i stabilnost, a u okviru toga možemo da razgovaramo i o mirnim razlazima. Zašto je to nemoguća varijanta? Zašto mora da bude samo ona varijanta za koju neki stranci misle da je moguća", rekao je Dodik u Banjaluci.
XS
SM
MD
LG