Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Holandsko udruženje homoseksualaca tužiće generala SAD zbog tvrdnji o Srebrenici


Holandsko udruženje za odbranu homoseksualaca Pink armi (Pink Army) najavilo je danas da će tužiti bivšeg američkog generala zbog tvrdnje da su homoseksualci u holandskim mirovnim snagama krivi što nije spriječen genocid u Srebrenici.

"Tražićemo pred sudom da Džon Šihan povuče ono što je rekao i da to javno kaže na konferenciji za štampu. On je načinio veliku štetu svojim lažima", rekao je predsjednik Udruženja Peter Šouten.

Penzionisani general Džon Šihan je prošle sedmice u obraćanju pred Odborom američkog Senata za oružane snage rekao da je od holandskih kolega čuo da je prisustvo homoseksualca u njihovoj armiji bio jedan od faktora zbog kojeg holandski bataljon nije uspio da zaštiti bošnjačke civile u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici 1995. godine.

Bivši komandant NATO-a je govorio pred skupštinskim odborom protiv izmjene zakona kojim se dozvoljava da američki homoseksualci ne otkrivaju svoje seksualno opredjeljenje.

Udruženje Pink armi, koje ima podršku najvećeg holandskog udruženja za odbranu homoseksualaca COC, namjerava da tužbu podnese saveznom sudu u Kaliforniji.
XS
SM
MD
LG