Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU osudila Iran zbog ometanja stranih programaEvropska unija danas je saopštila da Iran mora da prestane da ometa satelitske programe i cenzuriše internet, ali nije najavila nikakve mere ukoliko se Teheran ogluši.

Iran je ratifikovao međunarodnu konvenciju kojom se brani elektronsko ometanje programa, ali je pojačao ograničenja i nadzor nad internetom za vreme predsedničkih izbora u junu prošle godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband (David) ocenio je da zabrana emitovanja programa kao što su britanski Bi-bi-si (BBC) i nemački Dojče vele (Deutsche Welle) pokazuje strah vlasti "da narod čuje istinu o onome šta se stvarno dešava u njihovoj zemlji".

Iran je ranije ovog meseca saopštio da je rasturio nekoliko opozicionih medija koje su radili uz podršku SAD. Uvedena su brojna ograničenja pristupa mnogim sajtovima medju kojima su i blogovi, nezavisni izvori informisanja i sajtovi povezani sa opozicionim liderom Mir Huseinom Musavijem.

Korišćenjem posebnog softvera neki Iranci su uspeli da zaobiđu kontrolu i pristupe Jutjubu (YouTube), Fejsbuku (Facebook), Tviteru (Twitter) i blokiranim informativnim sajtovima na persijskom jeziku.
XS
SM
MD
LG