Dostupni linkovi

Karzaji s delegacijom pobunjenika



Avganistanski predsednik Hamid Karzai sastao se s visokom delegacijom jedne od vodećih pobunjeničkih grupa, saopštio je u ponedeljak njegov portparol Vahid (Waheed) Omer.

Iako izgleda da su razgovori s pripadnicima grupe Hezb-i-Islami preliminarni, to je prvi potvrđeni Karzaijev kontakt s frakcijom i mogao bi nagovestiti perspektivu za poseban mirovni sporazum s grupom koja je suparnik talibanima.

Delegacija pobunjenika je donela sa sobom mirovni plan u 15 tačaka koji uključuje zahtev za povlačenje stranih trupa, saopštio je Haroun Zarghoun, portparol lidera grupe Gulbudina Hekmatjara (Gulbuddina Hekmatyara) koji je u bekstvu.

"Trenutna vlada i parlament trebalo bi da funkcionišu do formiranja prelazne vlade u roku od šest meseci, a predsednicki i parlamentarni izbori bi se održali martu 2011”, zahteva ova pobunjenička grupa.

Hezb-i-Islami deli neke ciljeve s talibanima, ali vodi odvojeni separatistički ustanak uglavnom na istoku i severu zemlje. U poslednjim mesecima talibanski borci prodirali su u uporišta Hezb-i-islamija, što je dovelo do njihovih sukoba.
XS
SM
MD
LG