Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Irak: Komisija odbacila mogućnost ponovnog brojanja svih glasova


Predsednik iračke izborne komisije Faradž al-Hajdari odbacio je danas mogućnost ponovnog prebrojavanja glasova na parlamentarniim izborima održanih 7. marta, na zahtev odlazećeg premijera Nurija al-Malikija.

"Svim političkim partijama prosledili smo rezultate iz izbornih jedinica, nakon što smi sproveli dodatnu proveru", rekao je Al-Hajdari, dodajući da bi ponovno prebrojavanje "trajalo suviše dugo".

On je rekao da, ako neka stranka smatra da je počinjena greška, treba da ukaže izbornoj komisiji da ponovo prebroji glasove u spornoj izbornoj jedinici, ali ne u celom Iraku.

Al-Maliki je danas pozvao izbornu komisiju da odgovori na zahtev političkih partija da se ponovo prebroje glasovi. I irački predsednik Džalal Talabani zatražio je danas ponovno prebrojavanje glasova, kako bi se "isključile sve nedoumice" u vezi sa rezultatom.

Prema poslednjim rezultatima izborne komisije, blok bivšeg premijera Ijada Alavija ima neznatnu prednost u broju osvojenih glasova na izborima u odnosu na blok Nurija al-Malikija. Posle prebrojavanja 92 odsto glasova, Alavijeva stranka je u prednosti od 7.928 glasova.

Izborna komisija je najavila da će za nekoliko dana biti poznati konačni rezultati izbora.
XS
SM
MD
LG