Dostupni linkovi

Vanredna vijest

FIFA odbacila kandidaturu Indonezije za SP 2022.


Međunarodna nogometna federacija odbacila je kandidaturu Indonezije za organizaciju Svjetskog prvenstva 2022. godine, ali je ukinula suspenziju Iraka, koja je trajala od novembra.

Indonežani nisu ponudili dovoljne garancije njihove vlade, koja nije u potpunosti stala iza projekta SP 2022, pa je FIFA odlučila ne prihvatiti kandidaturu.

U utrci za SP 2018. i 2022. godine ostaje tako devet kandidata - zajednička belgijsko-holandska i špansko-portugalska kandidatura, te Australija, Engleska, Japan, Katar, Rusija, Južna Koreja i SAD.

Iračani će odsad opet moći igrati međunarodne utakmice nakon što je FIFA ukinula suspenziju podignutu zbog uplitanja politike u sport. Iračka vlada je popustila i tamošnji nogometni savez opet ima sva ovlaštenja i nezavisnost od političkih struktura.

Izvršni odbor FIFA-e je zbog sličnog razloga predložio brisanje iz članstva Nogometnog saveza Bruneja, čija suspenzija traje od septembra, a u međuvremenu Savez praktično ne postoji, dok sva ovlaštenja ima tamošnji sultan.
XS
SM
MD
LG