Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gruevski i Papandreu naredne sedmice o rješenju spora o imenu Makedonije


Premijeri Makedonije i Grčke Nikola Gruevski i Jorgos Papandreu razgovaraće naredne sedmice u Briselu o rješenju spora oko naziva bivše jugoslovenske republike, saopštila je Vlada Makedonije.

"Cilj sastanka je poboljšanje odnosa između dvije zemlje koje pokušavaju da nađu prihvatljivo rješenje za spor oko imena", navodi se u saopštenju i dodaje da će sastanak biti održan 25. marta na marginama samita EU.

Skoro dvije decenije dva susjeda se spore oko imena Makedonija, a dosadašnji pregovori pod pokroviteljstvom UN pokazali su se bezuspješnima.

Makedonija se pridružila UN 1993. godine pod privremenim imenom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Međutim, Grčka koja ima sjevernu provinciju koja se zove Makedonija, smatra da je to ime dio njenog naslijeđa.

Atina je blokirala međunarodno priznanje svog sjevernog susjeda pod imenom Makedonija od sticanja nezavisnosti 1991. godine. Grčka insistira na rješenju spora prije pristanka za početak pregovora Skoplja o pridruženju EU, za koje je potrebna jendoglasna podrška svih članica bloka.
XS
SM
MD
LG