Dostupni linkovi

Vanredna vijest

CG i BiH parafirale sporazume o međunarodnoj pravnoj pomoći


Crna Gora i BiH parafirale su danas u Podgorici međudržavne sporazume o izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima i pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

Ugovorom o međusobnom izvršenju sudskih odluka ubuduće se neće tražiti saglasnost osuđenog kao uslov za izvršenje strane krivične presude, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava pravde dve države posle dvodnevnih pregovora u Podgorici.

Međunarodna pravna pomoć u izvršenju sudskih odluka i u građanskim krivičnim stvarima bila je regulisana ugovorima između nekadašnje drzavne zajednice Srbija i Crna Gora i BiH, čija rešenja, kako je objašnjeno, nisu bila potpuna i precizna.

Novim ugovorom o pravnoj pomoći u građanskim i krvičnim stvarima predviđeno je formiranje zajedničkih istražnih timova i dostavljanje podataka bez prethodnog upućivanja zamolnice u slučajevima predviđenim ugovorom, a olakšano je donošenje odluke o ustupanju i preuzimanju krivičnog gonjenja, navodi se u saopštenju.

Novina je i mogućnost podnošenja zahteva za pritvaranje pre podnošenja zahteva za izručenje ili zamolnice za ustupanje krivičnog postupka.
XS
SM
MD
LG