Dostupni linkovi

Podgorica: Započeli pregovori s grčko-izraelskim konzorcijem o autocesti


Tenderska komisija Vlade Crne Gore započela je u četvrtak pregovore s grčko-izraelskim konzorcijem Aktor HGH o izgradnji autoceste od Bara do Boljara, za koje se pretpostavlja da će trajati oko mjesec dana.

Nakon suspenzije hrvatskog konzorcija koji je predvodio splitski Konstruktor, a koji ni nakon produžetka roka od 60 dana nije mogao osigurati valjana bankovna jamstva, vlada u Podgorici je odlučila pregovarati s Aktorom, drugorangiranim na prošlogodišnjem natječaju.

Prema planovima crnogorske vlade, u idućih mjesec dana bi trebao da bude dogovoren Koncesijski ugovor, dok bi u naredna tri mjeseca trebalo finalizirati financijsku ponudu, odnosno omogućiti Aktoru pribavljanje valjanih bankovnih jamstava.

Od sudionika ovih razgovora nije se moglo ništa konkretno doznati osim da se traže modaliteti da Aktor snizi svoju ponudu od 3,92 milijarde eura za oko milijardu eura i dovede je na razinu one koju je dao Konstruktor.

Crnogorska vlada će, ne dođe li do dogovora s Aktorom, pregovarati s ostalim sudionicima tendera, a mediji navode da je posljednjih dana veliko zanimanje za izgradnju ove autoceste izrazila je i Kina.
XS
SM
MD
LG