Dostupni linkovi

Pakistanski sud optužio pet Amerikanaca za terorizam


Pakistanski sud podigao je optužbu protiv pet mladih Amerikanaca zbog planiranja terorističkih napada u toj zemlji, saopštio je njihov advokat, što je izazvalo uzbunu zbog opasnosti koju predstavljaju militanti što koriste internet.

Studenti, u dvadesetim godinama života i iz američke države Virdžinije, uhapšeni su u decembru u gradu Sargodhi, 190 km jugoistočno od Islamabada, i optuženi za kontaktiranje militanata putem interneta i planiranje napada.

Advokat Amerikanaca Hassan Dastagir izjavio je da su protiv njegovih klijenata podignute optužbe, uključujući i prikupljanje novca za terorističke napade.

"Sud je podigao optužbu za terorizam protiv mojih klijenata i odredio je 13. maj kao datum narednog ročišta na kojem će tužilaštvo podnijeti svoje dokaze i izvesti svjedoke", izjavio je on Rojtersu.

Kazao je da su se mladići izjavili da nisu krivi i ocijenio da je optužbu protiv njih najobičnija "laž".

Pet ljudi, koji su izjavili sudu da su samo željeli pružiti svojoj muslimanskoj braći u Avganistanu medicinsku i finansijsku pomoć, suočava se s doživotnom robijom ako budu proglašeni krivim, kazao je Dastagir.
XS
SM
MD
LG