Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jemen: Oslobođeni vojnici i civili


Jemenski šiitski pobunjenici oslobodii su danas 178 vojnika i civila, dan pošto su ih jemenske vlasti optužile da odlažu primenu mirovnog sporazuma.

Zatvorenici su predati u severnoj provinciji Sada, gde se nekad vodilo najviše borbi, a sjutra će biti prebačeni u jemensku prestonicu, Sanu, prenela je Al Arabija izjave zvaničnika komiteta za posredovanje.

Jemenski komitet za bezbjednost juče je izjavio da šiitski pobunjenici sa sjevera zemlje ne ispunjavaju u potpunosti primirje, postignuto prošlog mjeseca sa vladom u Sani, čiji je cilj bio okončanje sukoba koji sa prekidima traju od 2004. godine.

Portparol pobunjenika je negirao juče da pokušavaju da odlože primirje i najavio da će osloboditi jemenske pobunjenike u roku od 48 sati, prenijela je agencija Rojters.

Jemen je pod velikim pritiskom da okonča rat protiv pobunjenika na sjeveru države da bi mogla da se usredsredi na borbu protiv Al Kaide, pošto je ogranak te terorističke organizacije u Jemenu preuzeo odgovornost za pokušaj napada na američki putnički avion na letu Amsterdam-Detroit prošlog decembra.
XS
SM
MD
LG