Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Papa će se oglasiti o pedofiliji


Papa Benedikt XVI očekuje da će njegovo pastoralno pismo o problemu seksualnog zlostvljanja u crkvi u Irskoj pomoći "pokajanju, isceljivanju i preporodu". Papa je, obraćajući se vjernicima i turistima na Trgu Svetog Petra, saopštio da će u petak završiti njegovo dugo očekivano pastoralno pismo povodom pedofilije u Irskoj, objavio je agencija Rojters.

Očekuje se da će pismo biti objelodanjeno u petak ili subotu, naveli su izvori u Vatikanu

"Kao što vam je poznato, poslednjih mjeseci Crkva u Irskoj je ozbiljno uzdrmana zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja djece. Kao izraz moje najdublje zabrinutosti, napisao sam pastoralno pismo povodom te bolne situacije. Tražim od svih vas da ga pročitate za sebe, otvorenog srca i u duhu vjere. Nadam se da će pismo pomoći u procesu pokajanja, isceljenja i preporoda", istakao je papa.

Pismo irskom narodu, prvi ikad napisani papin dokument posvećen isključivo pedofiliji, nastalo je kao rezultat izvještaja vlade Irske o raširenoj pojavi zlostavljanja djece u irskoj Crkvi, posebno u Dablinskoj nadbiskupiji.

U tri istrage, koje je irska vlada naredila, otkriveni su šokantni podaci o zlostavljanju djece, što je Crkva decenijama skrivala, u periodu od 1930. do 1990-ih, a u čemu je bilo uključeno više od 1.500 djece.

Iako je upućeno irskom narodu, očekuje se da će pismo dotaći i brojne evropske katoličke crkve, uključujući i papinu domovinu Njemačku, u kojima su djeca, takođe, seksualno iskorišćavana.
XS
SM
MD
LG