Dostupni linkovi

Prekinuta blokada Zapadne obale


Izrael je prekinuo blokadu Zapadne obale i ponovo otvorio za javnost Brdo hrama u starom Jerusalimu. Blokada Zapadne obale uvedena je 13. marta, prvi put iz bezbjednosnih razloga a ne kao što se do sada dešavalo povodom nekog jevrejskog praznika.

Na diplomatskom planu tenzije su takođe smanjene između Izraela i SAD posle zaoštravanja odnosa posljednjih dana zbog najava Izraela da planira izgradnju novih stanova u Istočnom Jerusalimu, i to baš tokom posjete američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena.

Povodom jučerašnjih sukoba Izraelaca i Palestinaca, najžešćih u proteklih godinu dana, portparol izraelske policije rekao je da se ne može govoriti o trećoj intifadi (palestinskoj pobuni), da je juče bilo nekoliko mjesta na kojima je izbilo nasilje u Jerusalimu i da je ponovo zaveden mir.

Portparol je rekao da je 3.000 policajaca i dalje u stanju pripravnosti u Jerusalimu, posebno u istočnom dijelu grada, i da su spremni da reaguju u slučaju novog nasilja. Izraelski mediji govore o mogućim novim tenzijama u petak poslije tradicionalne muslimanske molitve.

Policija je od danas dozvolila i slobodan pristup Brdu hrama u Starom gradu, gdje se nalazi jedno od najvažnijih islamskih svetilišta, džamija Al Aksa. Taj dio Jerusalima bio je zabranjen nekoliko dana za muslimane mlađe od 50 godina i za posjetioce nemuslimane.

Situacija se danas smirila posle jučerašnjih sukoba tokom kojih je povrijeđeno 15 policajaca i uhapšeno 60 demonstranata. Desetine demonstranata je lakše povrijeđeno, a 21 je prebačen u bolnicu.
XS
SM
MD
LG