Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Klinton: Odnosi s Izraelom nisu u krizi


Američka državna sekretarka Hilari Klinton smatra da Izrael mora dokazati da je posvećen mirovnom procesu i odbacuje sugestije o krizi u odnosima SAD i Izraela.

Američki i izraelski zvaničnici razmatraju "korake za koje mislimo da će demonstrirati neophodnu posvećenost procesu", rekla je Klintonova.

Ona je dodala da Obamina administracija čeka odgovor Izraela kako da se popravi šteta naneta prošlonedeljnom objavom nove izgradnje kuća u istočnom Jerusalimu.

Istovremeno, Klintonova smatra da veze između SAD i Izraela nijesu u opasnosti.

"Apsolutno smo posvećeni izraelskoj bezbednosti. Imamo blisku, nepokolebljivu vezu između Sjedinjenih Država i Izraela", rekla je Klintonova na brifingu za novinare, ublažavajći retoriku nekoliko dana posle oštre diplomatske prepirke zbog najave Izraela o novoj izgradnji domova za Jevreje u okupiranom dijelu Jerusalima.

Klinton je istovremeno apelovala na Hamas da se uključi u mirovni proces, izrazivši zabrinutost SAD da su " umjereni glasovi u ovom trenutku podriveni u Gazi".

"Palestinska uprava je donijela odluku da se bavi Izraelom, da ide naprijed na putu mira prije nekoliko godina i mi bismo pozdravili da Hamas donese istu odluku", rekla je američka državna sekretarka.
XS
SM
MD
LG