Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osuđeni otmičari Ante Jelavića


Četvorica otmičara bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavića nepravosnažno su osuđena na ukupno 13,5 godina zatvora pred sudom u Zagrebu .

Za organizovanje otmice u aprilu 2009. godine, Vlado Ćurić i Mario Miličević dobili su kazne od tri i po, odnosno četiri godine, dok su Dalibor Prgomet i Miličevićev sin Vlatko, kojem se sudilo u odsustvu, dobili po tri godine zatvora.

Ćurić i Mario Miličević priznali su otmicu tokom dokaznog postupka, zbog čega su im izrečene blaže kazne budući da je za otmicu predviđena minimalna kazna od tri do deset godina zatvora. Trećeoptuženi Prgomet je negirao krivicu tokom suđenja, ali je Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je bio saizvršilac, a ne samo pomagač kao što je tvrdio u odbrani.

Sud je utvrdio i da je četvrti okrivljeni Vlatko Miličević učestvovao u otmici, što je bilo jasno i iz iskaza njegovog oca na Sudu. Za otmicu Ante Jelavića u BiH će se suditi i Saši Savinoviću.

Prema optužnici, Jelavić je 8. aprila 2009. otet na parkiralištu u zagrebačkom naselju Utrine i u prtljažniku automobila odvezen do nenaseljenog mjesta u BiH. Tražena je otkupnina od milion eura, ali je Jelavić uspio da pobjegne.
XS
SM
MD
LG