Dostupni linkovi

Sveštenici u Brazilu iskorišćavali dječake


Skandal o katoličkim sveštenicima koji su seksualno iskorišćavali dječake i mladiće izbio je i u Brazilu. Skandal je izbio u utorak pošto je televizija SBT objavila video snimak na kome se vidi 82-godišnji sveštenik monsinjore Luiz Markes Barboza kako seksualno opšti sa 19-godišnjim pomoćnikom kod crkvenog oltara.

Mladić mu je četiri godine bio pomoćnik, javio je AP. Na snimku zatim slijede priče trojice bivših članova dječijeg crkvenog hora iz grada Arapiraka, na severoistoku Brazila. Jedan od te trojice, koji sada ima 20 godina, kaže da je bio prisiljen na seksualne odnose sa Barbozom kada je imao 12 godina i da ih je imao "bezbroj".

Ovaj snimak napravio je januara 2009. godine 21-godišnji mladić koga je sveštenik Barboza, takođe, seksualno iskorišćavao kada je imao 12 godina. Snimak se, takođe, može videti na YouTube. Osim Barboze za isto se okrivljuju još dva sveštenika monsinjor Raimundo Gomez (52) i otac Edilson Duarte (43).

Brazilska crkva je saopštila povodom ovog skandala da su trojica sveštenika suspendovani, a iz policije je rečeno da je otvorena istraga. Ne navodi se, međutim, da li su sveštenici priznali krivicu ili ne. Osumnjičeni sveštenici neće biti u pritvoru dok se ne završi istraga krajem aprila.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi potvrdio je da je Sveta stolica obaviještena o ovom slučaju.
XS
SM
MD
LG