Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U neredima u Jerusalimu uhapšeno 25 PalestinacaStotine Palestinaca sukobilo se danas s izraelskom policijom u nekoliko kvartova u istočnom Jerusalemu, bacajući kamenice i paleći smece i automobilske gume.

U neredima je oko 40 Palestinaca i nekoliko policajaca zadobilo lakše povrede, uhapšeno je 25 Palestinaca i jedan izraelski desnicar koji je pokušao da ude na Brdo hrama, odnosno Haram al- Sharif (Uzvišeno utočište), kako to sveto mjesto nazivaju Arapi.

Već peti dan je ograničen pristup tom mjestu muslimanskim vjernicima, u očekivanju nereda zbog osvećenja jedne jerusalimske sinagoge i planova o izgradnji jevrejskih domova u istočnom Jerusalimu. Portparol jerusalemske policije Shmuel Ben - Rubi izjavio je da su maskirani Palestinci rastjerivani šok-bombama, a očevici su rekli da je korišćen i suzavac i gumeni meci.

Jake sigurnosne snage rasporedile su se širom Jerusalema, a samo u istocnom dijelu grada i okolnim selima stacionirano je oko 3.000 policajaca i granicara.I u drugim dijelovima Izraela policija je bila u pripravnosti, posebno u podrucju Galileje, na sjeveru, kako bi se sprijecili izraelski Arapi da odatle putuju u Jerusalem i učestvuju u protestima.

Palestinski Hamas proglasio je današnji dan danom bijesa nakon ponovnog osvećenja sinagoge Hurva u ponedjeljak u jerusalemskom starom gradu, 400 metara od džamije Al –Aksa, treće po značaju u islamu.

Hamas i palestinski zvaničnici iz rivalskog Fataha su rekli da je obnova drevne sinagoge ugrozila tu džamiju, što je Izrael porekao.

Napetost je još više pojačna zbog nedavne objave plana o izgradnji 1.600 domova za Jevreje u istočom Jerusalemu, u kojem palestinci namjeravaju da proglase glavni grad svoje buduće države.

Najava velikog grđevinskog projekta je izazvala ljutnju ne samo Palestinaca, već i SAD-a, zbog čega je i američki izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel odložio za u danas planiranu posjetu Izraelu.
XS
SM
MD
LG