Dostupni linkovi

Đukanović: Protivnici nezavisnosti se boje ulaska u NATOCrnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da se protivnici nezavisne Crne Gore boje crnogorskog članstva u NATO-u, jer će tada, tvrdi Đukanović, u potpunosti propasti njihovi pokušaji da destabilizuju državu.

Prijem Crne Gore u NATO predstavlja smrtnu opasnost za nacionalističe planove o obnovi velikosrpske države i zato oni sada pokušavaju da kompromituju Crnu Goru pričom o kriminalu, kako bi usporili njene evropske i evroatlanske integracije", rekao je Đukanović u intervjuu Radiju Crne Gore, naglašavajući da nije upoznao nijednu zemlju čiji opozicioni predstavnici, kao što je slučaj u Crnoj Gori, "ruže svoju državu".

Đukanović je ocijenio da suštinski problem nacionalističkih struktura u Beogradu "nije crnogorsko priznanje nezavisnosti Kosova i navodna nespremnost za borbu protiv kriminala, već sama crnogorska državna nezavisnost".

Dio nacionalističkih struktura u Srbiji i dalje smatra da je Crna Gora slučajno postala samostalna država i da tu „grešku“ treba ispraviti, kazao je Đukanović.

Premijer je odbacio optužbe opozicije da je Crna Gora sigurna kuća za organizovani kriminal, ukazavši da to najbolje demantuju izvještaji relevantnih međunarodnih institucija koje u svojim izvještajima konstatuju da je u toj zemlji postignut "ogroman napredak u evropskim i evroatlanskim integracijama".

Da je Crna Gora sigurna kriminalna kuća, onda ne bismo imali ukidanje viza, ne bismo bili na korak od sticanja statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji i ne bismo bili u MAP-u, koji se smatra predvorjem punopravnog članstva u NATO, dodao je Đukanović.

Lokalni izbori potvrdiće vodeću ulogu vladajuće koalicije, odnosno Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori, ocijenio je premijer i lider DPS-a. Đukanović smatra da opozicija, bilo da na lokalnim izborima nastupi jedinstveno ili pojedinačno, ne može ugroziti dugogodišnji primat DPS-a.

Crnoj Gori predstoje lokalni izbori u 14 opština.
XS
SM
MD
LG