Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mičelov put u Jerusalim odložen na neodređenoAmerički izaslanik za Bliski istok Džordž Mičel odložio je put u region usred diplomatske krize sa Izraelom.

Kriza je kulminirala prošle sedmice tokom posjete američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena regionu, kada je Izrael najavio da će graditi 1.600 stanova sa Jevreje u istočnom Jerusalimu, kojeg Palestinci žele za glavni grad buduće države.

Ova najava prijetnja je odlaganju dogovora o indirektnim mirovnim pregovorima između Palestine I Izraela , u kojima je Mičel trebalo da posreduje.

Američki su zvaničnici prozvali Izrael za uvrjedljivo ponašanje I zatražili da povuku tu spornu odluku.

Izraelski premjer Benjamin Netanjahu izvinio se zbog tajminga u kojem je projekat odobren , ali je takođe rekao da izgradnja naselja neće biti odložena.

Mičel je trebalo da dođe u Jerusalin kasnije dana , ali je u Vašingtonu objavljeno da je put otkazan. Zvaničnici obije strane su najavili da će put biti odložen ali nije precizirano za kada.

Palestinci su danas protestvovali zbog ponovnog otvaranja sinagoge u južnom Jerusalimu, a policija je hapsila demonstrante upotrebljavjući suzavac I gumene metke u sukobu sa njima.
XS
SM
MD
LG