Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dvojica optuženih priznali otmicu Jelavića


Optuženi Vlado Ćurić i Mario Miličević priznali su danas pred Županijskim sudom u Zagrebu da su učestvovali u otmici bivšeg hrvatskog člana Predsedništva BiH Ante Jelavića.

Trećeoptuženi Dalibor Prgomet negirao je krivicu, dok se četvrtooptuženom Vlatku Miličeviću sudi u odsustvu, jer je u bekstvu.

Objava nepravosnažne presude biće u sredu ujutro. Postupak protiv petooptuženog Saše Savinovića preuzelo je pravosuđe Bosne i Hercegovine.

Ćurić je izrazio kajanje za organizovanje otmice Ante Jelavića 2008. godine u zagrebačkom naselju Utrine, rekavši da mu se tokom otmice "nešto preokrenulo" i da je rekao Jelaviću da će nastojati da se sve dobro završi. Mario Miličević je kazao da je on pronašao vozača koji je prevezao otetog Jelavića iz Zagreba u BiH. Optužio je Ćurića da je za vreme rata u BiH ubio čoveka za kojeg je Miličević bio odgovoran.

Ćurić i Miličević su bili pripadnici kažnjeničke jedinice Hrvatskog veća odbrane kojom je komandovao haški osuđenik Mladen Naletilić Tuta. Miličević je istakao da mu je motiv za otmicu bio da Jelavić bude izručen vlastima BiH koje ga traže zbog nepravosnažne presude kojom je 2005. osuđen na deset godina zatvora zbog pronevere novca koji je iz Hrvatske stizao kao pomoć Hrvatima u BiH.

Jelavić je otet 8. aprila 2008. godine, a suđenje njegovim otmičarima počelo je 8. februara ove godine. Otmičari su tražili otkupninu od milion evra, ali je on uspeo da im pobegne.
XS
SM
MD
LG