Dostupni linkovi

Izrael izložen vrlo oštrim kritikama američke administracijeIzraelska najava gradnje 1600 stambenih jedinica u židovskom naselju Ramat Shlomo, u pretežito arapskom istočnom Jeruzalemu, nije samo "uvreda" za SAD već je "destruktivna" prema mirovnom procesu na Bliskom istoku, izjavio je David Axelrod, visoki dužnosnik Bijele kuće.

Do izraelske objave plana o proširenju naselja Ramat Shlomo došlo je 10. marta, na dan posjete Izraelu potpredsjednika SAD-a Joea Bidena, koji je najavljen kao poticaj prvim neizravnim pregovorima Izraelaca i Palestinaca od izraelske ofenzive na Gazu krajem 2008. i početkom 2009. godine.

Sam Biden oštro je osudio plan izraelske gradnje u istočnom Jeruzalemu, u dijelu grada koji Palestinci namjeravaju pretvoriti u glavni grad svoje buduće države. Državna sekretarka Hillary Clinton je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom rekla da je s objavom gradnje poslan "vrlo negativan" signal o pristupu Izraela odnosima s Washingtonom, objavio je State Department.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs izjavio je za TV Fox News da su Netanyahuovi izrazi žaljenja dobar početak, ali kako bi bilo još bolje kada bi izraelski čelnik došao za pregovarački stol s konstruktivnim idejama za unaprijeđenje mirovnog procesa.
XS
SM
MD
LG