Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skup na Brdu kod Kranja i dalje neizvestan


U Evropskoj uniji (EU) još nisu sigurni da li će uopšte biti održan za 20. mart najavljeni skup o Zapadnom Balkanu u Sloveniji, a špansko predsedništvo EU za juni u Sarajevu sprema "po sadržini i očekivanim zaključcima daleko važniji susret na visokom nivou EU-Zapadni Balkan".

To su agenciji Beta u Briselu preneli zvaničnici EU, a izvori španskog predsedništva Unije su istakli da skup u Sarajevu treba "snažno da potvrdi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana", a to znači da sve zemlje regiona neopozivo idu ka članstvu u EU.

Kako je rečno, to su istakli šef diplomatije Španije, predsedavajućeg EU, Migel Anhel Moratinos, kao i italijanski ministar inostranih poslova Franko Fratini u zajedničkom dokumentu koji je podnesen evropskim partnerima na nedavnom zasedanju u Kordovi, prenosi Beta.

Na susret na vrhu EU-Zapadni Balkan će biti pozvani i SAD, Rusija i Turska, kao bitni činioci izvan EU za trajnu stabilizaciju i ugrađivanje Zapadnog Balkana u evropske strukture, što podrazumeva da EU svojim jemstvom za članstvo podstakne ubrzavanje reformi i pruži dokaze o pojačanoj pažnji i pomoći regionu.

Zvaničnici u Briselu su rekli da bi, ako se sastanak na Brdu kod Kranja održi, tamo došao i predsedavajući Evropskog saveta Herman van Rompej, navodi Beta.
XS
SM
MD
LG