Dostupni linkovi

Protest NVO povodom spiska Vijeću sigurnosti UN



Nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, koje se bave zaštitom ljudskih prava s posebnim fokusom na ženska prava, danas su s "gnušanjem i iznenađenjem" izrazile protest povodom slanja skandaloznog spiska u Vijeće sigurnosti UN-a o navodnim organizacijama koje se bave terorizmom u BiH.

Na spisak je uvrštena i organizacija "Žene ženama", kao jedna od terorističkih organizacija, saopćeno je iz Fondacije lokalne demokratije.

Nevladine organizacije ocjenjuju da se navedenim činom pokušavaju diskreditirati one organizacije koje poput "Žene ženama" konzekventno rade na demokratizaciji društva, multietničkim projektima i time potvrđuju tezu da je mulitietnička BiH stvarnost i potreba.

Nevladine organizacije u BiH stoga zahtijevaju od nadležnih institucija BiH urgentno i bezuvjetno povlačenje spiska iz Vijeća sigurnosti UN-a, utvrđivanje političke odgovornosti svih službenih i javnih institucija i njihovih predstavnika u lancu predmetnog dešavanja, te poduzimanje zakonom predviđenih mjera za odgovorne osobe zbog izdavanja lažnih i neprovjerenih podataka od državnih institucija.

Također se zahtijeva izjašnjavanje Predsjedništva BiH, vlade i parlamenata i ostalih odgovornih osoba u BiH o spomenutom događaju.
XS
SM
MD
LG