Dostupni linkovi

Turk i Josipović: novo poglavlje u odnosima Slovenije i Hrvatske


Napori dviju vlada da se riješe međusobna otvorena pitanja i skorašnji ulazak Hrvatske u EU otvaraju novo poglavlje u odnosima Hrvatske i Slovenije, jedinstvena je ocjena koju su na konferenciji za novinare nakon svojih uvodnih razgovora na Brdu kod Kranja dali hrvatski predsjednik Ivo Josipović i slovenski predsjednik Danilo Turk.

"Sretni smo i zadovoljni što Slovenija podržava ulazak Hrvatske u EU, što su se otvorena pitanja počela rješavati pa i ona koja su sporna", rekao je Josipović dodajući da zajedno sa slovenskim predsjednikom Turkom ocjenjuje kako za taj napredak treba zahvaliti dvjema vladama.

Josipović je rekao da nije slučajno što je njegova prva posjeta jednoj stranoj zemlji upravo posjeta Sloveniji, jer je riječ o dvije prijateljske zemlje i dva prijateljska naroda, te dodao da će Hrvatska i Slovenija imati što reći zajedno i nakon što Hrvatska postane članica EU.

Predsjednik Turk je u vezi s arbitražnim sporazumom rekao da je u njega ugrađeno i načelo pravednosti te da bi to načelo trebalo biti primijenjeno i u rješavanju otvorenih pitanja ostalih država sljednica bivše SFRJ u regionu.

Upitan o arbitražnom sporazumu i odnosima država u regiji te činjenici da je kao zastupnik glasao protiv arbitražnog sporazuma, Josipović je rekao da i njegovo stajalište pokazuje da su u rješavanju sporova potrebni kompromisi, ali je takođe istakao da se sporovi rješavaju na temelju međunarodnog prava i nacionalnih prava.
XS
SM
MD
LG