Dostupni linkovi

Barak naredio blokadu Zapadne obale 48 sati



Izraelski ministar odbrane Ehud Barak naredio je potpunu blokadu Zapadne obale u narednih 48 sati, počevši od petka do subote u ponoć, izjavio je vojni portparol. Odluka o blokadi je donesena "iz sigurnosnih razloga" s obzirom na rizik od napada, rekao je on.

Izraelska vojska sistematski blokira Zapadnu obalu za svaki jevrejski praznik. Ovo je prvi put nakon godinu dana da je takva mjera donesena iako nije predviđena neka proslava u Izraelu.

Vojska će, međutim, omogućiti slobodan prolaz u oba pravca izmedu Izraela i Zapadne obale za humanitarce, predstavnike vjerskih institucija i 550 nastavnika, precizirao je portparol.

Izraelska policija je rasporedila veći broj pripadnika snaga sigurnosti u istočnom Jerusalimu i zabranila pristup Brdu džamija u starom gradu za muškarce do 50 godina, za vrijeme molitve u petak.

Prošlog petka je u žestokim sukobima na Brdu bilo nekoliko desetaka povrijeđenih, među kojima 15 policajaca.Napetost je porasla za jedan stepen ove sedmice jer je izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova dalo zeleno svjetlo za izgradnju 1.600 stanova u arapskom dijelu istočnog Jerusalima.
XS
SM
MD
LG