Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gugl digitalizuje stare knjigeGugl je saopštio da će digitalizovati milion starih knjiga koje se čuvaju u nacionalnim bibliotekama u Rimu i Firenci, među kojima su i Galilejeva djela.

Predstavnici Gugla i italijanskog ministarstva za kulturu izjavili su da je to njihova prva saradnja. Mario Reska iz italijanskog ministarstva za kulturu je rekao da će sporazum dvije strane omogućiti da sadržaj tih djela bude neograničeno sačuvan.

Reska je takođe podvukao da je u poplavama 1966. godine oštećeno na hiljade vrijednih knjiga u biblioteci u Firenci. Digitalizacija knjiga nastalih pre 1868. godine doprinijeće širenju italijanske kulture u svijetu, dodao je.

Kompanija Gugl će pokriti troškove digitalizacije knjiga koje su sve sa slobodnim autorskim pravima. Radi se prije svega o književnim djelima iz 19. veka i naučnim knjigama iz 18. vijeka, prenijela je agencija AP.

Biblioteke u Italiji i same su pokrenule projekat digitalizacije knjiga. Do danas su urađeni digitalni katalozi sa 285.000 naslova knjiga i drugih informacija.
XS
SM
MD
LG