Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Meta: Srbija važan partner AlbanijePotpredsjednik vlade i ministar spoljnih poslova Albanije Iljir Meta kaže da je Srbija Albaniji važan partner i uvjeren je da će bilateralni odnosi napredovati.

"Saradnja među državama je jedini način da se ubrzaju evropske integracije, što nam je zajednički cilj", izjavio je Meta na konferenciji za novinare tokom drugog dana zvanične posjete Srbiji.

Meta je priznao da između Beograda i Tirane postoje značajne razlike po pitanju Kosova, ali je istakao da to ne smije ugroziti međusobnu saradnju na ostalim poljima. "Na taj način ćemo pojačati i samu međuetničku saradnju i kontakte između Srba i Albanaca i na Kosovu, ali i drugdje u regionu", dodao je Meta ističući da "uprkos neslaganju po pitanju Kosova, Srbija i Albanija se slažu da je budućnost regiona u Evropskoj uniji i da sve razlike i neslaganja treba rješavati na evropski način".

Upitan o tome da li je sa predstavnicima vlasti na Kosovu razgovarao o poseti Beogradu, Meta je rekao da je sa Prištinom u stalnom kontaktu i da je posjeta Srbiji naravno bila tema razgovora.

"Vlasti na Kosovu razumeju i podržavaju ovu posjetu, jer je jasno da Albanija i Srbija imaju ključnu ulogu u procesu pomirenja Srba i Albanaca", rekao je Meta , dodajući da će u budućnosti dolaziti češće u Srbiju i da očekuje češće posjete srpskih zvaničnika Albaniji.

Na pitanje vezano za optužbe o vađenju organa otetim Srbima na sejveru Albanije i njihovoj prodaji na crnom tržištu, Meta je rekao da je "Albanija spremna na saradnju i sa Haškim tribunalom, i sa Savjetom Evrope kako bi se stavila tačka na navode za koje je siguran da su neosnovani".
XS
SM
MD
LG