Dostupni linkovi

Pakistan testirao rakete u Arapskom moruPakistanska mornarica uspješno je u danas testirala seriju raketa i torpeda, što je nazvano porukom "opakim snagama", pod kojima se podrazumijeva dugogodišnji suparnik Indija.

Obje zemlje, koje raspolažu nuklearnim oružjem i nastoje obnoviti mirovne pregovore, ne odustaju, međutim, od ovakvih proba oružja, navodi agencija AP.

Test je obavljen u Arapskom moru, uz prisustvo brodova, podmornica i borbenih aviona, a zasad nema podataka da li se radi o raketama sposobnim da nose nuklearne bojeve glave.

Korištenje formulacije o "opakim snagama" razlika je u odnosu na ranije godine otkada, prema bilateralnom sporazumu, dvije zemlje obavještavaju jedna drugu o testiranju raketnih sustava.

Prošlog mjeseca su Indija i Pakistan imali prve službene razgovore od terorističkog napada u indijskom gradu Mumbaiju, novembra 2008. godine, za koji je Nju Delhi optužio militantnu grupu Lashkar-e-Taiba, čije je sjedište u Pakistanu.

Indija i Pakistan su tri puta međusobno ratovali otkako su stekli nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti 1947. godine.

Mirovni dijalog, započet 2004. godine, s ciljem da se riješe nesuglasice oko himalajske regije Kašmira i drugi sporovi, Indija je prekinula nakon napada na Mumbaji.
XS
SM
MD
LG