Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Gejts: zalivske zemlje spremne da utiču na KinuAmerički ministar odbrane Robert Gejts izjavio je da su vodeće zemlje Perzijskog zaljeva izrazile spremnost uticati na Kinu da podrži sankcije protiv Irana zbog navodnog nuklearnog programa Teherana.

Gejts je nakon posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sastanka s princom šeikom Muhamedom bin Zajed al-Nahajanom kazao da postoji "volja" vlasti te arapske zemlje da se umanji nepovjerenje Pekinga prema predloženim sankcijama Iranu.

Šef Pentagona napomenuo je da je Rusija već blizu odluke da podrži dodatne sankcije Iranu i da je Kina ostala jedina zemlja na koju je potrebno utjecati, prenosi Rojters.

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad osudio je američku prisutnost u regiji, rekavši da Vašington želi uspostaviti kontrolu nad energetskim resursima u regiji pod plaštom borbe protiv terorizma.

Tenzije između Irana i Zapada porasle su nakon što su SAD i Francuska izrazile spremnost da glasaju za novu rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN-a kojom bi bio uveden oštriji, četvrti krug sankcija Iranu, jer je ta zemlja odbila da okonča nuklearni program i pošalje svoj uran na obogaćivanje u inostranstvu.
XS
SM
MD
LG